Oltar Majke Božje Loretske (Crkva sv. Jurja)

Lokalitet:Plešivica
Smještaj: župna crkva sv. Jurja
Naziv: Oltar Majke Božje Loretske

Razdoblje: 1757. g.
Tehnika/materijal: drvo rezbareno/polikromirano/pozlaćeno
Dimenzije: 350x345x110 cm

Voditeljica radova: Ksenija Škarić
Suradnici: Vid Barac, Robert Brdarić, Marta Budicin, Goran Cukrov, Renata Duvančić, Marijana Fabečić, Davor Filipčić, Dragutin Furdi, Janko Hrnjak, Eugen Juriček, Vanesa Gjini, Stela Grmoljez-Ivanković, Nikolina Oštarijaš, Miroslav Pavličić, Natalija Vasić, Martina Wolff-Zubović

Drveni obojeni oltar Majke Božje u Plešivici jedini je gotovo u cijelosti sačuvan oltar 18. stoljeća u sjeverozapadnoj Hrvatskoj posvećen Mariji Loretskoj.
Oltar je prvotno bio oslikan vrlo elegantno. Nježne modre slikane imitacije mramora bile su urešene tankim zlatnim i srebrnim žilicama, a posrebrene i pozlaćene površine oltarne arhitekture još su više naglašavale prozračnu lakoću konstrukcije. Tijekom vremena dva puta je grubo preslikan po čitavoj površini i dodana su mu glomazna strukturna učvršćenja koja su potpuno promijenila karakter cjeline.
Restauratorskim radovima između 2003. i 2006. g. oba preslika su uklonjena, kao i strukturna učvršćenja te je prezentiran najraniji izvorni sloj. Radovi su započeli opsežnim istraživanjima u sklopu kojih je proučena povijest oltara, tehnika kojom je izveden i njegov bliski okoliš. Pomno promatranje materijala i konstrukcije svih slojeva, kako golim okom tako i pod povećanjem, potpomognuto kemijskim i fizikalnim laboratorijskim analizama, rezultiralo je objašnjenjem izvorne tehnologije i životopisa oltara.
Konzervatorsko-restauratorski radovi potvrdili su da je čitava arhitektura oltara zajedno s neobičnim rešetkastim krilima izvorna i istovremena sa središnjom figurom Majke Božje Loretske.






www.h-r-z.hr/index.asp?gemt=1214909371&pid=1263

Primjedbe